Communication & Multimedia Design

Avans Hogeschool

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

De wereld van multimedia fascineert jou. Je bent analytisch en creatief. Je experimenteert bij de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) met de media van de toekomst.

open_in_newwebsite

locatieBreda
diplomaBSc
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34092
Een festival wil een nieuwe site. Jij doet een voorstel voor een communicatiecampagne via mobiel. De overheid start een campagne over gezond eten. Jij bedenkt een serious game in 3D. Een omroep vraagt je mee te denken over een nieuw interactief televisieconcept. Jij bent spin in het web bij de ontwikkeling van de mediatoepassingen van de toekomst. Jij bent een creatieve duizendpoot met een brede interesse. Je hebt feeling voor nieuwe ontwikkelingen. En bent niet bang voor techniek. Je experimenteert ermee. Zoekt graag oplossingen. Bent enthousiast over nieuwe dingen. Kunt goed organiseren, presenteren en bent sociaal. Je kunt goed communiceren. Hebt oog voor detail. En houdt van afwisseling. De opleiding is net zo veelzijdig als jij. Jij ontwerpt interactieve producten en diensten. Applicaties die werkgevers vaak nog niet kennen. Je kiest voor webdesign, vormgeving en digital media. Mix van Kunst en techniek. Je leert via opdrachten en excursies. Maakt een tentoonstelling en oefent in de werkplaats. Doet kennis op van communicatie, interactie en strategie. En kiest een verdieping. Ben je geslaagd, dan behaal je de titel Bachelor of ICT (BICT).

Deze opleiding heeft meerdere vormen :
de studiekeuzecheck

Waarom aan de Avans?

Het onderwijs bij CMD Breda is gebouwd op 4 hoofdpijlers: Technology, Human, Story en VOID. Hierin staan de relaties tussen mens & technologie, mens & maatschappij, mens & media en onbenutte designruimte centraal. Je krijgt les van docenten uit de vakgebieden informatie en techniek, communicatie & multimedia en vormgeving.

Bij de opleiding CMD in Den Bosch krijg je hetzelfde diploma en leer je dezelfde competenties, maar de invulling van het lesprogramma en de lesvormen zijn anders.

Deze oplei

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
1e jaar Tijdens de propedeuse leer je de vaardigheden die je later nodig hebt in je werk. Je volgt vakken en werkt aan een project rond een thema, bijvoorbeeld Social Design en Storytelling. Heb je een creatieve achtergrond, dan oefen je met techniek. En andersom. Ook leer je om samen te werken en je rol te vinden binnen een creatief team. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Het eerste jaar moet je er minimaal 52 halen om door te gaan.
periode
1234
Engels
Module 1 Network Objects
Module 2 2D Design
Module 3 Next Web
Module 4 Empathic Insights
Module 5 Sensors & Senses
Module 6 Time Based Storytelling
Module 7 Integrated Smart Systems
Module 8 Local System Hacking
SLB by Design
Vrije Studiepunten
2e jaar In jaar 3 ga je je kennis verdiepen en kies je een richting. Ook loop je aan half jaar stage, mogelijk in het buitenland. In het laatste studiejaar ga je je verder verdiepen of verbreden met een minor naar keuze. Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht in de praktijk, een eindverslag en een expositie. Zo laat je zien dat je voldoet aan alle competenties van een CMD'er en je toont jouw specialisme.
periode
1234
Module 1 Transmedia
Module 2 Data Mining & Hacking
Module 3 Immersive Storytelling
Module 4 Social Design
Module 5 VOID
Module 6 Embodied Experience Design
SLB By Design
3e jaar
periode
1234
Labs: Technology, Human, Story of VOID
Engels
Stage stage
Vrije studiepunten
4e jaar
periode
1234
Minor
Afstuderen afstuderen

minors

specialisatie Technology LAB

In het Technology LAB staat de relatie tussen mens en technologie centraal. Voordat je kiest voor deze specialisatie of 1 van de 3 andere, heb je 4 weken de tijd om je te oriënteren.

Je anticipeert op nieuwe trends en gaat op zoek naar innovatieve toepassingen voor nieuwe of nog niet-ontwikkelde technologieën. Je verkent het ethische schemergebied tussen technologie en mens. Je stelt kritische vragen die tot nieuwe inzichten leiden.

Onder begeleiding voer je projecten uit, waarbij praktijkgericht onderzoek, experiment en samenwerking met stakeholders centraal staan. Je bent voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor de invulling van het LAB. Een uitgelezen kans dus om met een zelfgekozen onderwerp aan de slag te gaan.

specialisatie Human LAB

In het Human LAB staat de relatie tussen mens en maatschappij centraal. Voordat je kiest voor deze specialisatie of 1 van de 3 andere, heb je 4 weken de tijd om je te oriënteren.

Je leert alles over de maatschappelijke veranderingen en trends van dit moment. En de invloed hiervan op onze sociale systemen. Als ontwerper speel je handig in op deze veranderingen of je stelt ze juist kritisch aan de kaak.

Onder begeleiding voer je projecten uit, waarbij praktijkgericht onderzoek, experiment en samenwerking met stakeholders centraal staan. Je bent voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor de invulling van het LAB. Een uitgelezen kans dus om met een zelfgekozen onderwerp aan de slag te gaan.

specialisatie Story LAB

In het Story LAB verken je de relatie tussen mens en media in de breedste zin van het woord. Voordat je kiest voor deze specialisatie of 1 van de 3 andere, heb je 4 weken de tijd om je te oriënteren.

Je experimenteert met nieuwe interactieve vormen van storytelling. En je verkent de nieuwste digitale en analoge media als drager van informatie. Je onderzoekt en ontwikkelt nieuwe media en zet deze vervolgens in als nieuwe communicatiekanalen.

Onder begeleiding voer je projecten uit, waarbij praktijkgericht onderzoek, experiment en samenwerking met stakeholders centraal staan. Je bent voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor de invulling van het LAB. Een uitgelezen kans dus om met een zelfgekozen onderwerp aan de slag te gaan.

specialisatie VOID LAB

In het VOID LAB staan anticipatie en innovatie centraal. Voordat je kiest voor deze specialisatie of 1 van de 3 andere, heb je 4 weken de tijd om je te oriënteren.

Je richt je op het verkennen van onbenutte ontwerpruimte. Aan de hand van je onderzoeksvragen ga je op zoek naar nieuwe manieren om onze maatschappelijke, mediale of technologische wereld vorm te geven.

Onder begeleiding voer je projecten uit, waarbij praktijkgericht onderzoek, experiment en samenwerking met stakeholders centraal staan. Je bent voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor de invulling van het LAB. Een uitgelezen kans dus om met een zelfgekozen onderwerp aan de slag te gaan.

minor Research in Immersive Storytelling

In deze internationale minor experimenteer je met de interactie tussen verhaal en medium. Beïnvloedt het verhaal het medium of andersom?

Je gaat op zoek naar nieuwe mogelijkheden in storytelling. Je ontwerpt verhaalbelevingen. En onderzoekt hoe media en technologie daar invloed op hebben.

Je volgt experimentworkshops, seminars over ontwerp en onderzoek en verdiepende colleges over immersive stories. Aan het einde van de minor presenteer je je project. Na deze minor beheers je als ontwerper technieken in immersive story design en onderzoek. Je kunt deze kennis inzetten om immersieve ervaringen te ontwerpen.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet50% zelfstudie
20% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
De opleiding Communication & Multimedia Design duurt 4 jaar. In jaar 1 en 2 is het format hetzelfde: je werkt in periodes van 4 of 8 weken waarbij vakinhoud, design practice en projectmatig werken de rode draad zijn. Je krijgt hoor- en werkcolleges en ruimte om te experimenteren. Je doet individuele opdrachten, maar werkt vooral veel samen in projecten.
studielast
Je hebt 16 contacturen per week. Besteedt 13 uur aan zelfstudie. En werkt 10 uur per week in projectgroepen.
studeren in het buitenland
Jij wilt in het buitenland stagelopen of afstuderen. Dat kan. Jij zoekt zelf een organisatie. Dit biedt mogelijkheden tot persoonlijke groei en ontwikkeling. Je taalkennis verbetert en je wordt zelfstandiger. Je werkt bijvoorbeeld aan de promotie van Kaapstad in Zuid-Afrika. Of ontwikkelt websites op een bureau in Azië. De mogelijkheden zijn onbegrensd.

Wij participeren in het Europese VIVID netwerk. Dat stimuleert internationale projecten, workshops, minors, uitwisselingen en een podium.
bindend studieadvies
  • minimaal 52 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 7969

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
havo C&Mwiskunde A of wiskunde B
havo E&Mtoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4Alleen als je mbo-opleiding voldoende aansluit, ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding. Kijk op Studiekeuze123 of dit voor jouw mbo-opleiding van toepassing is.
WO propedeusetoelaatbaar
hbo-ptoelaatbaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
326kamerhuur in Bredarond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1194totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

1119 studenten volgen deze opleiding
39% daarvan is vrouw
265 eerstejaars gestart in 2017
48% daarvan is vrouw
29703 studenten aan de Avans Hogeschool
42% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Studievereniging Bold
Bold is de studievereniging van de opleiding Communication & Multimedia Design in Breda.
Regelmatig organiseert Bold feestjes, uitstapjes, een jaarlijkse reis en een introkamp om studenten en docenten met elkaar te verbinden. Jij wilt het maximale uit je opleiding halen. Meer leren en meer gezelligheid. Sluit je dan aan bij studievereniging Bold.

Lees meer op de website of op Facebook: https://nl-nl.facebook.com/studievereniging.bold.

Op kamers in Breda

22635studenten studerend
9390studenten woonachtig   
€ 326gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
22 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/12 Avans
Communication & Multimedia Design
€ 326 gemiddelde kamerhuur
265 eerstejaars
47% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/12 Avans
Communication & Multimedia Design
€ 293 gemiddelde kamerhuur
265 eerstejaars
47% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/12 HAN
Communication & Multimedia Design
€ 323 gemiddelde kamerhuur
308 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
95% Nederlandstalig
5% Engelstalig
4/12 Hanze
Communication & Multimedia Design
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
40% Engelstalig
5/12 Hanze
Game Design
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/12 HHS
Communication & Multimedia Design
€ 326 gemiddelde kamerhuur
149 eerstejaars
48% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
7/12 HR
Communication and Multimedia Design
€ 342 gemiddelde kamerhuur
137 eerstejaars
56% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/12 HU
Communication & Multimedia Design
€ 336 gemiddelde kamerhuur
145 eerstejaars
67% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/12 HvA
Communication and Multimedia Design
€ 424 gemiddelde kamerhuur
339 eerstejaars
45% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/12 NHL
Communication & Multimedia Design
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
11/12 NHL Stenden
Communication and Multimedia Design
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
12/12 Zuyd
Communication and Multimedia Design
€ 308 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.03.8
inhoud3.73.6
docenten3.63.5
studiefaciliteiten3.73.4
studielast3.53.4
studiebegeleiding3.53.5
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Communication & Multimedia Design aan de Avans Hogeschool is beoordeeld door 225 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.0 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Na je opleiding werk je bij een communicatie- of mediabureau. Een gamestudio kan natuurlijk ook. Of je werkt bij een bank als interaction designer. Overal waar ze je creativiteit maar kunnen gebruiken. Je bent breed inzetbaar. Verzint nieuwe multimediatoepassingen. Die vernieuwend, speels en functioneel zijn. Je kansen en doorgroeimogelijkheden zijn goed. Sommige studenten krijgen al een baan voordat ze zijn afgestudeerd. Of je start je eigen bedrijf. Bijvoorbeeld via Starterslift. Een organisatie die je helpt met de eerste stappen van een eigen onderneming. Onze afgestudeerden werken als projectmanager bij Partout Interactive. Als webmaster bij Rendement Uitgeverij. Interaction designer bij Fabrique. Als zelfstandig multimediaontwerper. User Experience designer by PIT. Projectmanager bij E-sites. Als freelance graphic designer. Creative developer bij Groowup Reclame & Internet. Interaction designer bij Fresheads, Junior designer bij Lightmaker. New media designer bij EDHV. Vormgever nieuwe media bij Interpolis. Intranetadviseur bij de Rabobank. Designer bij Bol.com. Zelfstandig filmmaker. Junior Art Director bij BOEMM. Of bijvoorbeeld Designer bij Eden Spiekermann.


huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2292gemiddeld bruto maandloon
44%kans op een vaste baan
68%kans op een voltijd baan
62%kans op een baan op niveau
34%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
72%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Amsterdam VUComparative Arts & Media Studies+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityBedrijfscommunicatie en Digitale Media+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityCommunicatie en Cognitie+ 30 EC pre-master
Amsterdam VUSchrijven en vertalen+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityCommunicatie- en Informatiewetenschappen+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteCommunication Science+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityNew Media Design+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityOnline Culture+ 42 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

communicatiestrateeg
informatiearchitect
interactie ontwerper
multimedia ontwerper
projectleider digitale media
webdesigner
bron: StudieData

Contact

Studenten Informatie Balie
E: studentinfo@avans.nl
T: +31 (0)885257550
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite