Ben jij iemand met een hart voor mensen en is verplegen voor jou meer dan het toedienen van medicijnen? Dan is de opleiding Verpleegkunde aan Hogeschool Utrecht (HU) iets voor jou.

Als verpleegkundige verleen je directe zorg aan patiënten. Maar daarnaast heb je nog een aantal belangrijke verantwoordelijkheden. Je coördineert de zorg rondom een patiënt. Je gaat in gesprek met andere zorgverleners en -instellingen en met de familie. Je bent de regisseur die zicht heeft op het totaalplaatje: op de patiënt, zijn omgeving, zijn ziekte en zijn behandelaars. Daarnaast zorg je ervoor dat de zorg in jouw instelling aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten voldoet en coach je je collega's.

Deze opleiding heeft meerdere vormen :
program websitewebsite van deze opleiding Print this pageprint
instelling
Hogeschool Utrecht
locatie
Utrecht
diploma
BN Opleiding tot Verpleegkundige
type opleiding
regulier onderwijs, 240 EC
vorm
voltijd
opleidingsduur
4 jaar
accreditaties
NVAO
crohocode
34560

maximum aantal plaatsen: 315
heeft een honours programma


Open dagen en meeloopdagen

 • Hoe kom je er achter wat je later wil worden en wat er bij jou past? Op de open dag kun je sfeer proeven, opleidingen vergelijken, voorlichtingsrondes bezoeken en deelnemen aan proeflessen en workshops. Studenten, docenten en studiekeuzecoaches staan klaar om je vragen te beantwoorden!

  09:30 - 15:00, Hogeschool UtrechtDe Nieuwe Poort 21, Amersfoort

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?
honours programme "TopClass"
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Wil je interessante projecten doen en daarvoor erkend worden? Wil je een speciale aantekening bij je diploma? Dan is TopClass wat voor jou!
Het traject volg je naast je reguliere bachelorprogramma en is verdeeld over vijf semesters, waarbij ieder semester een eigen thema kent: Leiderschapskwaliteiten, Future search, Internationale oriëntatie, Multidisciplinaire innovaties en Wetenschappelijk onderzoek. Als je het programma succesvol afrondt, verdien je alle vijf de sterren en kent de Honourscommissie je het Honours Certificaat bij je diploma toe.

accreditatie
Deze opleiding werd als volgt door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) beoordeeld:

gerealiseerd niveau
samenhang programma
studielast
kwaliteit personeel
kwantiteit personeel
materiële voorzieningen
studiebegeleiding
> bekijk alle 21 oordelen..bron: NVAO
onderwijs
taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet
onderwijsvormen
# contacturen

avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
bindend studieadvies
 • minimaal 50 EC in de eerste 12 maanden


Toelating en kosten

toelatingstartmoment en kosten
1 september 2017
deadline aanmelding 15 mei 2017
collegegeld nog niet bekend
toelating
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
havo C&Mtoelaatbaar
havo E&Mtoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo N&Ttoelaatbaar
MBO niveau 4toelaatbaar

Wil je deze opleiding volgen maar voldoe je niet aan de toelatingseisen? En ben je 21 jaar of ouder? Dan kom je in aanmerking voor het toelatingsonderzoek 21+. Kijk voor meer informatie op www.toelatingsonderzoek.hu.nl

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

1e jaar

In het eerste jaar krijg je een goed beeld van de opleiding, van het verpleegkundig beroep en van patiënten in verschillende leeftijdscategorieën. Je krijgt meteen al veel met de praktijk te maken, bijvoorbeeld met een stage. Naast de theoretische kennis die je krijgt, zijn er diverse vaardigheidslessen. Je leert dan bijvoorbeeld hoe je met patiënten en hun familie communiceert. Maar ook hoe je diverse verpleegkundige handelingen verricht.

 

periode
Verpleegkundig rekenen

Studenten en studentenleven

Wat kost studeren?

gemiddelde kosten voor een student Verpleegkunde in Utrecht

bron: Nibud
336kamerhuur in Utrechtrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1204 aan totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en docenten aan het woord

1e jaars student Verpleegkunde

Studievergelijker

vergelijking met Opleiding tot Verpleegkundige bij andere instellingen
bron: Nationale Studenten Enquete, DUO, studieData

studie

onderwijstaal
NSE 2015
studentoordeel
gemiddelde
kamerhuur
2015
# 1e jaars

% vrouw
 • Heel modern is het Praktijkhuis met eigen High Care-afdeling! Hier leer je, samen met de praktijkcoaches, te werken aan realistische situaties binnen de gezondheidszorg. Hierbij werk je met studenten van andere Praktijkhuis-opleidingen en leer je concreet van elkaars vakgebied.
 • De HAN biedt veel mogelijkheden om na je bacheloropleiding verder te studeren in de gezondheidszorg.
 • Het onderwijs is relatief kleinschalig en biedt veel ruimte om het in te vullen zoals je zelf wilt.

De zorgsector is een vakgebied waarin veel gebeurt. Die dynamiek zie je terug in de opleiding HBO-V van De Haagse Hogeschool. Net als in de praktijk, speelt samenwerking in je studie een grote rol. Je werkt aan cases met studenten van andere opleidingen zoals Huidtherapie, Voeding & Diëtetiek en Bewegingstechnologie. Vanaf de eerste dag sta je als 'junior verpleegkundige' met één been in de praktijk.

- Je doet veel praktijkervaring op.
 • Skills-lab.
 • Leerafdelingen.

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.83.7
inhoud3.53.5
docenten3.43.6
studiefaciliteiten3.13.4
studielast3.43.3
studiebegeleiding3.33.4

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Verpleegkunde aan de Hogeschool Utrecht is beoordeeld door 375 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.8 uit 5.
bron: Hogeschool Utrecht
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid
aantal eerstejaars
ervaren contacttijd per week
doorstroom naar tweede jaar
diploma binnen 5 jaar
doorstuderen
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Arbeidskansen

Aansluitende vervolgopleidingen

De opleiding Advanced Nursing Practice is een tweejarige duale masteropleiding voor verpleegkundigen. Je wordt opgeleid tot verpleegkundig specialist.
De masteropleiding Educational Science and Technology is er voor iedereen die geïnteresseerd is in onderwijs en training, maar zelf niet voor de klas wil staan.
De kwaliteit en efficiëntie van de zorg verbeteren door middel van het ontwerpen en evalueren van medisch-technologische, organisatorische en patiëntgerichte interventies en de toepassing daarvan.
Physician Assistant is een vrij nieuw beroep in de gezondheidszorg. De Physician Assistant (PA) neemt bepaalde taken over van een arts (bv. medisch specialist of huisarts) bij het klinische werk.
De Master Zorgtraject Ontwerp biedt een unieke combinatie van wetenschappelijke, bedrijfskundige en zorginhoudelijke inzichten, kennis en vaardigheden om de zorg te verbeteren.
Mental Health focuses on diagnostic skills, intervention strategies & research related to alleviating mental suffering in patients.
Orthopedagogiek houdt zich bezig met ernstige problemen in een opvoedings- of onderwijssituatie. De afstemming tussen de mogelijkheden van het kind en het aanbod van de omgeving staat hierbij centraa
Hoe handelen mensen? En hoe kunnen we psychologische kennis inzetten om problemen uit de praktijk op te lossen? Typisch vragen die aan bod komen tijdens de masteropleiding Psychology.

Contact

 • info@hu.nl
  088 - 481 81 81
  Oudenoord 330, 3513 EX Utrecht, Amersfoort